Krúpová polievka pre všetkých

Jačmenné krúpy sa kedysi jedli veľmi často, dnes je to už vzácne v pravidelnom jedálničku.

krupova-polievka (2)Na krúpovú zeleninovú polievku potrebujeme:

  • 2ks zemiaky
  • 2ks mrkva
  • kúsok zeléru
  • 1ks petržlén
  • olej, maslo
  • hrsť červenej šošovice
  • červená paprika
  • soľ
  • korenie podľa veku dieťaťa
  • petržlenová, či zelerová vňať
  • koriandrová vňať
  • 1šálka jačmenné krúpy

Maslo rozpustíme s olejom a pridáme na kocky pokrájanú zeleninu a zemiaky. Nasypeme červenú papriku a hneď zalejeme, aby nezhorkla. Osolíme, okoreníme a varíme. Po chvíli pridáme červenú šošovicu, tá sa rýchlo rozvarí. Krúpy som si uvarila zvlášť, aby mi nemútili vodu a ustrážila som si ich. Krúpy varíme podľa návodu – 1 šálka a 2 šálky osolenej vody. Ak sú krúpy mäkké prepláchneme vodou a pridáme k mäkkej zelenine. Dochutíme bylinkami.

krupova-polievka (1)