Polievka z bielej špargle bez smotany

Sezóna špargle netrvá dlho. Čo sa týka tej našej slovenskej trvá od polovice apríla do konca júna. Špargľa je veľmi zdravá, ale aj chutná. V recepte som použila bielu špargľu. Na rozdiel od zelenej bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie v tzv. hrobčekoch z pôdy bez prístupu svetla.  No jej výživové hodnoty sú porovnateľné. Pri bielej treba odstrániť drevnatú časť stonky. Po uvarení v slanej vode vidieť, kde končí jej drevnatosť.

Potrebujete:

  • 500 g bielej špargle
  • 2 zemiaky
  • 1,5 l vývaru
  • soľ
  • 1 cibuľa
  • maslo
  • 2 žĺtky

Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na 2 cm kúsky. Do vývaru, ja som použila vodu s davidovim korením Polievočka, vložíme nakrájanú špargľu a očistené a nakrájané zemiaky. Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k polievke. Z polievky vytiahneme odrezané hlavičky špargle, ktoré môžete servírovať ku rozmixovanej polievke, spolu s opečeným chlebíkom. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru a primiešame do polievky. Polievka by sa už nemala variť, dochutíme a rozmixujeme na hladký krém.
lidl sparglova polievka (2)