Veľmi jednoduchý pokus, na ktorý potrebujete len 2 suroviny ocot a vajce.
Pokus so surovín vajcom
Pripravte si s deťmi pohár naplnený octom. Vložte surové vajíčko tak, aby bolo v octe ponorené. A teraz už len čakať a pozorovať. Pohár môžete zakryť, aby ste zápach z octu nemali všade. Čo sa stane s tvrdou vaječnou škrupinkou? Prvá hodina: Vajíčko vyzerá bez zmeny. Okolo vajíčka sa tvoria vzduchové bublinky. Po 12 hodinách: Vajíčko sa zväčšilo a pláva navrchu. Po 24 hodinách: Vytiahnite vajíčko do misky a jemne šúchaním odstráňte zvyšok škrupinky, ak nejaká zostala. Vajíčko môžete jemne opláchnuť vo vode (ponorte do poháda s čistou vodou). Vajíčko je väčšie, nafúknuté. Na dotyk gumové. Vo svetle uvidíte presvitať vo vajíčku žĺtko, ktoré sa premiestňuje, pláva vo vnútri. Pozor po prepichnutí, alebo pokuse rozrezať ho, jednoducho praskne.
Prečo je vajíčko po octe gumové?
Vajíčko tvorí niekoľko základných častí. Všetci rozoznáme žĺtok, bielok a škrupinu. No medzi bielkom a škrupinou sú ešte 2 blany. Jedna je spojená so škrupinou a druhá obaľuje bielok a medzi nimi sa tvorí vzduchová bublina. Blany spozorujete, keď používate vajíčka do pečenia a potrebujete rozdeliť bielko a žĺtko do zvlášť misiek. Vaječná škrupina je tvorená uhličitanom vápenatým. Ocot škrupinu rozkladá a vzniká aj oxid uhličitý, ktorý vidíme ako bublinky na škrupine. Zhruba po dni je škrupina úplne rozložená a vajíčko chránia iba mäkké pružné blany, ktoré ocot nerozloží. https://youtu.be/71mEMm3_SVg