Bryndzové pagáčiky

Pokiaľ máte doma bryndzu tak tieto pagáčiky sú ideálne rýchle pohostenie, ak sa ohlási nečakaná návšteva. Aj keď jedno z mojich deti nedá nič bryndzové do úst, pri týchto pagáčov s tým problém nemá. Odporúčam zjesť čerstvé, na druhý deň to už nie je ono.
pagace (7)Potrebujete:

  • 250g špaldovej múky hladkej
  • 250g bryndze
  • 250g masla
  • štipka soli
  • 1 ČL prášok do pečiva
  • 2 PL smotanového jogurtu
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky na potretie
  • Mak, slnečnicové semienka na posypanie

Postup prípravy:
Múku, bryndzu, maslo, štipku soli, kypriaci prášok, jogurt a 2 žĺtky premiešame. Urobíme bochník, zabalíme do fólie a aspoň na hodinu dáme do chladničky.
Keď už lepkavé cesto sa trošku schladilo rozvaľkáme ho na pomučenej doske. Cesto preložíme na polovicu, potom na štvrtinu, rozvaľkáme, opäť preložíme na polovicu, na štvrtinu a prekladanie opakujeme tri razy. Nakoniec cesto rozvaľkáme (0,5-1 cm hrúbka) a formičkou vykrajujeme pagáče. Dáme na plech vyslaný papierom na pečenie, potrieme prešľahaným bielkom a posypeme semienkami a makom. Pečieme v rúre na 180°C.
pagace (2) pagace (4) pagace (5)