Čokoládová torta s mascarpone

Rýchla torta vhodná aj pre začiatočníkov. Vhodná aj ako zákusok pre návštevu.

Korpus na tortu

  • 4 kusy vajíčka
  • 4 PL kokosový cukor (môžete samozrejme aj klasický)
  • 1PL kakao
  • 3PL múka
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva bez fosfátov

Čokoládový krém na tortu

  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 200 g horkej čokolády
  • 125 g mascarpone (polovica tégliku)

Biely krém na tortu

  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 125 g mascarpone (druha polovica tégliku)
  • 1 balík vanilkový cukor

Poleva na tortu – ganache

  • 60 g horkej čokolády
  • 50 ml šľahačkovej smotany

Ovocie podľa sezóny a úvahy.

Postup:

Korpus:

Bielka s 2PL cukru vyšľaháme a žĺtka s druhou časťou 2PL cukru tiež vyšľaháme v samostatných nádobách. Do vyšľahaného žĺtka preosejeme kakao s múkou a práškom do pečiva. A nakoniec zľahka spojíme s vyšľahaným bielkom.

Pripravíme si formu cc priemer 26cm, naspodok dajte papier na pečenie, kraje vymastite maslom (ghee) a vysypte múkou alebo ja mám overenú detskú krupicu.

Pečieme pri teplote cca 160°C približne 40-50 minút.

Čokoládový krém:

Smotanu zohrejeme, keď je už horúca nalámeme do nej čokoládu a premiešame. Necháme vychladnúť, sem tam môžete premiešať. Keď už bude skoro vychladnutá (ale ešte jemne teplá) zamiešame 125g mascarpone.

Biely krém:

Šľahačkovú smotanu so 125 g mascarpone a vanilkovým cukrom vyšľaháme. Ja si najprv vyšľahám trošku smotanu samostatne, a potom pridám zvyšné a došľahám.

Poleva – ganache:

Dáme si variť smotanu na šľahanie a pridáme čokoládu, varíme a miešame, kým poleva nemá požadovanú hustotu.

Na vychladnutý korpus (ideálne ochladnutie na mriežke) natrieme čokoládový krém, podľa uváženia môžete na krém dať ovocie, ja som dala trošku čučoriedky. Potom biely krém a na vrch poleva. Ozdobiť môžete ovocím, mandľovými lupienkami, drvenými orechmi. Tortu necháme v chladničke trošku stuhnúť.