Jednoduchá a rýchla čokoládovo oriešková torta

Veľmi rýchla čokotorta. Zväčša robievam s mascarpone, ale nie vždy ho doma mám. Tu ide najmä maslo a kopu čokolááááády. Čokoládu vyberajte naozaj kvalitnú a chuť torty bude o to lepšia.

Surovina na korpus s krémom:

  • 150 g čokolády na varenie (horkej min.70%)
  • 150 g masla
  • 5 vajec
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g masla – to už pôjde do krému

Na vrch

  • 80 g čokolády na varenie
  • 50 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 lyžica zmäknutého masla
  • Na ozdobu orechy nasekané

 

Postup korpus a krém

1.Čokoládu roztopíme s maslom ideálne vo vodnom kúpeli, ale už som pri ušetrení času a špinavých hrncov dala aj priamo na šporák.

2. Vymiešame celé vajíčka s cukrom do peny. Ja miešam v kuchynskom robote, nechám to tam 5 minút, kým nie je z toho hustá pena.

3. Do zmesi primiešame vychladnutú čokomaslovú zmes a nasekané orechy.

4. Do tortovej formy s priemerom cca 26 cm dáme naspodok papier na pečenie a vylejeme približne 1/3 pripravenej zmesi.  Pečieme na 180 °C asi 20 minút podľa rúry. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme.

5. Zvyšok čoko-zmesi varíme vo vodnom kúpeli  asi 10 minút, kým nezhustne. Ak to varíte na priamo na šporáku, čiže bez vodného kúpeľa, stačí kratšie. Potom krém necháme trochu vychladnúť a primiešame ešte do teplého 100 g masla izbovej teploty. Pripravený krém dáme do chladničky na 1 hodinu.

6. Po vychladnutí krém natrieme na korpus.

Na vrch torty:

7. V hrnci si zohrejeme 50ml smotany na šľahanie, keď bude už horúca, dáme preč zo šporáku a nalámeme do nej 80g čokolády. Pomaly miešame kým nevznikne hustejšia čokopasta. Potom už len stačí zamiešať lyžičku masla a polejeme celú tortu. Vrch ozdobíme orieškami a dáme do chladničky, aby poleva dostatočne stuhla.