Moravské koláče zo sušeného droždia

Surovina na moravské koláčiky:

  • 500g polohrubá múka (skúšala som aj 250g polohrubej a 250g hladkej múky)
  • 250 ml vlažné mlieko
  • 2ks žĺtka
  • 1 ks sušené droždie
  • 120g rozpustené maslo
  • 2 PL oleja
  • 70g kryštálový cukor
  • Štipka soli

Plnka

  • 250g tvaroh
  • 2 ks vanilkový cukor
  • Cukor podľa chuti (výber je na vás – kryštálový, kokosový, trstinový)
  • Lekvár  (prípadne aj kompót, čerstvé čučoriedky)

Posýpka

  • 8PL cukor kryštálový
  • 8PL múka polohrubá
  • 70 ml zmäknuté maslo

Na potretie

  • 1ks žĺtka
  • 1PL vody

Do misy dáme múku (ideálne preosiať), droždie, cukor, vlažné mlieko, olej, rozpustené maslo, žĺtka  a spracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť (cca 45 min.)

Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníčky a z každého vyvaľkáme plát cesta (hrubé cca do 1 cm). Vykrajujeme kolieska pomocou pohárika ako keď robíte väčšie šišky. Dáme ich na 5 minút podkysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnky.

Pripravíme si plnku: Tvaroh si vymiešame s cukrom aj vanilkovým cukrom. Naplníme každý jeden kus kolieska. Nezabudnite okraje koláčikov potrieť žĺtkom. Potom na každé koliesko dáme lekvár. Zvykneme dávať aj čučoriedky, či iné ovocie.

Zmiešame si suroviny na posýpku. Mali by sme dostať hrudkovitú štruktúru. Posypeme koláčiky a necháme ešte podkysnúť 15 minút.

Dáme na vymastený plech a pečieme na 200 stupňov asi 30minút. Po upečení môžete ešte posypať práškovým cukrom, ja to však nerobím, sladké je to dosť.