Pohánkové muffiny pre deti

Niekedy ma asi každý chuť upiecť deťom niečo sladké, ale zdravé. Každý recept zväčša obsahuje nejakú tu múku, myslím klasickú, čo má lepok. Zväčša používam špaldovú, ale skúšam recepty aj z pohánkovej múky.  Pohánková múka má málo lepku.

 

Pohánka bola v dávnych časoch považovaná za jedlo chudobných, kým nezistili jej zdraviu prospešné výhody. Ani dnes nepatrí medzi drahé suroviny, a predsa jej málo konzumujeme. Jej výhodou je, že sa nemusíte obávať obsahu nebezpečných pesticídov. Pohánka neznáša pesticídy a preto sa pestuje len na nekontaminovaných pôdach. Ževraj sa pohánka chuťou podobá ryži. Áno je to iná chuť, proste pohánková, ale ja tam ryžu necítim.

Suroviny na pohánkové muffiny:

  • 2 hrnčeky pohánkovej hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 3/4 šálky maslo, alebo ghee masla
  • 1/2 šálky kokosový cukor
  • 250 ml acidka
  • štipka soli
  • 3 vajíčka
  • 1 hrnček voliteľné (banán, zmrazené bobuľa – čučoriedky, kvalitná čokoláda)

Postup receptu:

Ako to u muffin býva zmiešame v jednej nádobe suché suroviny múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, štipka soli. V druhej nádobe zmixujeme maslo, cukor, vajíčka a acidko na kompaktnú zmes. Pomaly spojíme obe zmesi a pridáme voliteľnú časť receptu, podľa chuti, či veku dieťaťa. Naplníme muffinové formičky a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút.