Pšenový nákyp


pšenový nákyp (14)
Na pšenový nákyp potrebujete:

  • 200g pšeno (v neuvarenom stave)
  • 400 ml voda
  • maslo
  • 2ks vajcia
  • 2PL sirup agáve (alebo med)
  • 3 ks jablká
  • 2 ks hruška
  • mletá škorica
  • kôra z bio citrónu
  • javorový sirup (alebo med)
  • 1 hrsť lieskové orechy (alebo vlašské)
  • kokosový olej na vymastenie zapekacej misky (alebo maslo)
  1. Pšeno sparíme – vložíme do sitka a prelejeme horúcou vodou, aby nebolo horké. Prepláchneme vodou a dáme variť v pomere 1:2. Varíme cca 15 minút. Nakoniec pridáme trošku masla.
  2. V miske vyšľaháme 2 žĺtky a 2PL sirup agáve do hustej peny. Pridáme 1 KL masla a zamiešame.
  3. V ďalšej miske si vyšľaháme bielka.
  4. Olúpeme jablká a hrušky, nastrúhame, pridáme mletú škoricu, pridáme kôru z bio citróna a zmiešame.
  5. Keď máme uvarené pšeno, necháme trošku vychladnúť a potom zmiešame s vyšľahanými bielkami, nasekanými lieskovými orechami a zmesou zo žĺtkov. Prilejeme trošku javorového sirupu a premiešame.
  6. Polovicu zmesi vložíme do zapekacej misy vymastenej kokosovým olejom, ako ďalšiu vrstvu dáme zmes zo strúhaných jabĺk a hrušky a posledná vrstva bude zvyšok pšena, na ňu dáme kúsky masla a posypeme orechmi, aby bol povrch chrumkavý. Vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme cca. 30-40 minút.

Podľa chuti si môže nakombinovať napríklad banán, alebo nejaký kompót. Sladiť podľa veku dieťaťa.
pšenový nákyp (1)

pšenový nákyp (7)

pšenový nákyp (20)