Bryndzovník z kvásku

Univerzálne kváskové cesto na slano i sladko. Ak nemáte chuť na bryndzový koláč, kľudne cesto viac ocukrite a zatočte do vianočky. Potom ju nezabudnite potrieť ešte vajíčkom pred pečením.

Čo budete potrebovať na bryndzovník:

  • 500 g polohrubá špaldová múka
  • 300 g vlažného plnotučného mlieka
  • soľ
  • 2 PL cukor
  • 50 g maslo izbovej teploty
  • 1 ks vajce
  • rozkvas
  • 250 g bryndza
  • 3 PL biely jogurt
  • 2 ks vajce
  • kôpor podľa chuti
 

Večer pred pečením si dáme aktivovať kvások (urobíme rozkvas) zmiešame 150g špaldovej hladkej múky a 150 g vody a 1 veľkú PL vášho domáceho kvásku z chladničky. Ja som mala ražný kvások, no rozkvas som už robila ako píšem so špaldovej múky. Ráno zmiešame všetky suroviny s rozkvasom. Ideálne poriadne miešať s nejakým kuchynským pomocníkom niekoľko minút. Potom cesto zakryjeme igelitovým sáčkom a necháme pri izbovej teplote kysnúť 3 hodiny. Ak stihnete môžete počas tých 3 hodín zo 2x vareškou cesto preložiť zprava-do ľava, zľava-do prava a taktiež zhora-nadol a zdola-nahor. Potom uložíme cesto na pomúčenú dosku. S cestom sa trošku pohráme/poprekladáme. Potom uložíme do vymastenej a múkou vysypanej nádoby(plechu). Pekne rozložíme rovnomerne cesto. Pokiaľ chcete len nasládle pečivo, kľudne cesto trošku viac oslaďte a zatočne ako vianočku. Cesto v nádobe necháme ešte cca 1-2 hodiny, kým pekne narastie. Zatiaľ si zmiešame 250g bryndze, 3PL bieleho jogurtu, 2 vajca, kôpor. Zmes rovnomerne vylejeme na vykysnuté cesto. Rúru si predhrejeme. Pečieme najprv na 200 st. cca 20-30 minútach a potom znížime na 180 st.C a pečieme ďalších cca do 50 minút.