Čokoláda je naša obľúbená sladkosť. Pokiaľ je to kvalitná čokoláda, ktorá v surovinách nemá písané na prvom mieste cukor považujem to za zdravú sladkosť. Čokoládu často používame pri pečení, ale aj pri nepečených dezertoch. Na tortovú formu s priemerom 24cm potrebujete:
- 150 g maslo
- 2 PL kokosový cukor
- 2 ks vajce
- 2 ČL kakao
- 100 g špaldová hladká múka
- 75g med
- 40 g pomletý kokos
- 2 ČL prášok do pečiva
- 1PL perníkové korenie
- 75 g čokoláda
- 2 PL kokosový olej
- džem
- 50-70 ml vriaca voda
Poleva:
- 120 g čokoláda
- Smotana na šľahanie
Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom do peny. Potom pridáme zohriaty med a vajíčka (stále šľaháme). V druhej miske si zmiešame suché ingrediencie múku, kokos, perníkové korenie, prášok do pečiva a kakao a pridáme do vyšľahanej zmesi. 70g čokolády si roztopíme nad parou s kokosovým olejom a pridáme do zmesi. Nakoniec pridáme vodu podľa potreby. Zmes vylejeme do tortovej formy vystlatej papierom na pečenie a pečieme približne 30 minút na 160 stupňov. Kontrolujte. Na vychladnutý korpus natrieme džem, ideálne domáci.
Na džem vylejeme čokoládovú polevu:
Nad parou roztopíme čokoládu a postupne podľa potreby prilievame smotanu na šľahanie. Uvidíme ako zmes bude tuhnúť. Čokoláda sa na perníku nebude roztekať a vznikne z nej čokoládový krém. Necháme stuhnúť v chladničke.