Makovú štrúdľu som robila prvýkrát. Pospájala som si viac receptov a vybrala to najlepšie z každého. A podarilo sa.
Na makovú štrúdľu s višňami budete potrebovať
- 250 ml smotany na šľahanie
- 300 g hladkej múky tej extra 00
- 1 malú lyžicu octu (podporí bobtnanie a pružnosť cesta)
- štipka soli
- 350 g maku
- 160 g kokosový cukru (samozrejme, aký cukor je na vás)
- 500 g vykôstkovaných višní (zaváraných)
- 1 lyžica medu
- 1 žĺtok
Do múky prilejeme smotanu na šľahanie, pridáme ocot, štipku soli a vypracujeme/vyhnetieme cesto. Cesto by malo byť vláčne. Rozdelíme ho na dve časti. Bochníky naolejovanými rukami trochu potrieme a na teple necháme odpočinúť max do 1 hodinky. Potom každú časť cesta natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske. Najprv valčekom rozvaľkáme, potom rukami ponaťahovať. Na plnku si pripravíme mletý mak, zmiešame s cukrom, zalejeme asi 100 ml teplého mlieka a pridáme lyžicu medu. Premiešame a necháme 20 minút odstáť. Rozvaľkané cesto pokropíme roztopeným maslom. Makovú plnku dáme na jeden okraj cesta a posypeme vykôstkovanými višňami. Z tej strany, kde máme plnku začneme rolovať. Ja som mala pod cestom papier na pečenie, ktorým som rolovala. Ak je štrúdľa takto zrolovaná navoľno, nie napevno rukami, pri pečení nepraská. Povrch štrúdle potrieme žĺtkom, opatrne preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňov, po vložení štrúdle do rúry teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme asi 30 minút. Počas pečenia som ešte potrela maslom. Vyhladnutú štrúdľu posypeme preosiatym práškovým cukrom.