Špenát s bryndzou je výborná kombinácia nie len do palaciniek, ale aj do slaného koláča. Ak nemáte čerstvý špenát, nevadí kúpte mrazený, existuje porciovaný listy aj pretlak.
Palacinkové cesto:
- 300ml mlieko
- 165g celozrnná múka
- 1ks bielok
- 4PL olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Plnka:
- 250g špenátové listy
- 1 ks cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL olivový olej
- 250g bryndza
Palacinky: Všetky suroviny spolu zmiešame na hladké riedke cesto. Na panvici upečieme tenké palacinky. Ak je cesto husté a palacinky hrubé, pridáme ešte trochu mlieka. Cesto obsahuje dostatok oleja takže už ani na panvicu nie je treba.
Plnka: V širšej panvici zohrejeme olivový olej na nízkej teplote a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak na plátky, opekáme 3 minúty. Pridáme umytý špenát a restujeme až špenát zmäkne, asi 4 minúty. Stiahneme oheň a primiešame bryndzu. Potom každú palacinku potrieme zmesou a zrolujeme.
PS: Ak je dieťa nemá rád špenát v celku použite mrazený pretlak.