Pesto z medvedieho cesnaku a vlašských orechov

Medvedí cesnak ako posol jari v našich lesoch. Vyberajte si len mladé lístky a určite pred tým ako majú kvet. Lístky môžete zamraziť a používať do polievky. Môžete si ich aj nasušiť a používať ako dochucovadlo. Taktiež si môžete urobiť pesto na cestoviny.

Ako na pesto z medvedieho cesnaku:

Potrebujete:

  • 150g listov medvedieho cesnaku
  • 15g soľ
  • 100ml olivový olej
  • 100g vlašské orechy (na jemno nasekané sekáčikom)
  • 50-60g nastrúhaný parmezán

Listy medvedieho cesnaku očistíme pod prúdom tečúcej vody a osušíme jemne utierkou. Dáme do mixéra spolu s olivovým olejom a soľou. Mixujeme na hladkú kašu.   Do rozmixovanej zmesi pridáme orechy a parmezán. Dôkladne zamiešame.   Naplníme fľašky asi centimeter pod okraj a ešte dolejeme trochu olivového oleja. Dôkladne zavrieme a skladujeme v chladničke. Ak otvoríte pesto, snažte sa, čo najskôr spotrebovať. Neotvorené vydrží v chladničke aj pol roka.