Niekedy ma asi každý chuť upiecť deťom niečo sladké, ale zdravé. Každý recept zväčša obsahuje nejakú tu múku, myslím klasickú, čo má lepok. Zväčša používam špaldovú, ale skúšam recepty aj z pohánkovej múky. Pohánková múka má málo lepku. Pohánka bola v dávnych časoch považovaná za jedlo chudobných, kým nezistili jej zdraviu prospešné výhody. Ani dnes nepatrí medzi drahé suroviny, a predsa jej málo konzumujeme. Jej výhodou je, že sa nemusíte obávať obsahu nebezpečných pesticídov. Pohánka neznáša pesticídy a preto sa pestuje len na nekontaminovaných pôdach. Ževraj sa pohánka chuťou podobá ryži. Áno je to iná chuť, proste pohánková, ale ja tam ryžu necítim.
Suroviny na pohánkové muffiny:
- 2 hrnčeky pohánkovej hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 3/4 šálky maslo, alebo ghee masla
- 1/2 šálky kokosový cukor
- 250 ml acidka
- štipka soli
- 3 vajíčka
- 1 hrnček voliteľné (banán, zmrazené bobuľa - čučoriedky, kvalitná čokoláda)
Postup receptu: Ako to u muffin býva zmiešame v jednej nádobe suché suroviny múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, štipka soli. V druhej nádobe zmixujeme maslo, cukor, vajíčka a acidko na kompaktnú zmes. Pomaly spojíme obe zmesi a pridáme voliteľnú časť receptu, podľa chuti, či veku dieťaťa. Naplníme muffinové formičky a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov približne 20 minút.