Sezóna špargle netrvá dlho. Čo sa týka tej našej slovenskej trvá od polovice apríla do konca júna. Špargľa je veľmi zdravá, ale aj chutná. V recepte som použila bielu špargľu. Na rozdiel od zelenej bielej chýba prírodné farbivo, pretože rastie v tzv. hrobčekoch z pôdy bez prístupu svetla. No jej výživové hodnoty sú porovnateľné. Pri bielej treba odstrániť drevnatú časť stonky. Po uvarení v slanej vode vidieť, kde končí jej drevnatosť.
Potrebujete:
- 500 g bielej špargle
- 2 zemiaky
- 1,5 l vývaru
- soľ
- 1 cibuľa
- maslo
- 2 žĺtky
Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na 2 cm kúsky. Do vývaru, ja som použila vodu s davidovim korením Polievočka, vložíme nakrájanú špargľu a očistené a nakrájané zemiaky. Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k polievke. Z polievky vytiahneme odrezané hlavičky špargle, ktoré môžete servírovať ku rozmixovanej polievke, spolu s opečeným chlebíkom. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru a primiešame do polievky. Polievka by sa už nemala variť, dochutíme a rozmixujeme na hladký krém.