Na pšenový nákyp potrebujete:
- 200g pšeno (v neuvarenom stave)
- 400 ml voda
- maslo
- 2ks vajcia
- 2PL sirup agáve (alebo med)
- 3 ks jablká
- 2 ks hruška
- mletá škorica
- kôra z bio citrónu
- javorový sirup (alebo med)
- 1 hrsť lieskové orechy (alebo vlašské)
- kokosový olej na vymastenie zapekacej misky (alebo maslo)
- Pšeno sparíme – vložíme do sitka a prelejeme horúcou vodou, aby nebolo horké. Prepláchneme vodou a dáme variť v pomere 1:2. Varíme cca 15 minút. Nakoniec pridáme trošku masla.
- V miske vyšľaháme 2 žĺtky a 2PL sirup agáve do hustej peny. Pridáme 1 KL masla a zamiešame.
- V ďalšej miske si vyšľaháme bielka.
- Olúpeme jablká a hrušky, nastrúhame, pridáme mletú škoricu, pridáme kôru z bio citróna a zmiešame.
- Keď máme uvarené pšeno, necháme trošku vychladnúť a potom zmiešame s vyšľahanými bielkami, nasekanými lieskovými orechami a zmesou zo žĺtkov. Prilejeme trošku javorového sirupu a premiešame.
- Polovicu zmesi vložíme do zapekacej misy vymastenej kokosovým olejom, ako ďalšiu vrstvu dáme zmes zo strúhaných jabĺk a hrušky a posledná vrstva bude zvyšok pšena, na ňu dáme kúsky masla a posypeme orechmi, aby bol povrch chrumkavý. Vložíme do rúry na 180 stupňov a pečieme cca. 30-40 minút.
Podľa chuti si môže nakombinovať napríklad banán, alebo nejaký kompót. Sladiť podľa veku dieťaťa.