Tarhoňa je drobná cestovina, veľmi chutná. My robievame celozrnnú špaldovú verziu od Biomila, mam ju overenú. Nik ani len nespozná, že je celozrnná. Sú dva spôsoby ako tarhoňu pripraviť. Niektorí sú zástancami klasiky, čiže uvariť ako cestovinu vo väčšom množstve osolenej vody. Po uvarení vodu precediť, cestoviny nepremývať. Druhý spôsob nasucho orestovať, potom pridať 2PL masti (oleja) a keďže dávam celé vrecúško 400g tak zaliať 3 šálkami vody. Osolíme, necháme zovrieť za stáleho miešania. Potom prikryjeme, stiahneme plameň a chvíľku podusíme do zmäknutia. Tu si musíte dávať pozor, aby ste to neprehnali a nebola tarhoňa polepená. Pri tejto variante má tarhoňa lepšiu chuť. No myslím si, že nič nepokazíte ani prvým spôsobom.
Suroviny na zapekané mäso s tarhoňou
- 800 g mleté mäso (hovädzie, bravčové alebo kombinácia)
- 400 g tarhoňa
- 1 -2 ks cibuľa
- 200 g šampiňóny alebo hliva (pozor nie je vhodné pre deti do 3 rokov, vynechať alebo dať kukuricu)
- sušené bylinky
- soľ
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 tégliky smotana na šľahanie (180 ml)
- voliteľné: tvrdý syr
Nakrájanú cibuľku s cesnakom orestujeme a pridáme mleté mäso a nakrájanú hlivu alebo šampiňóny. Všetko spolu premiešame, chvíľku takých 20 minút podusíme. Pridáme bylinky, soľ. Hotovú tarhoňu zmiešame s mäsom a hubami, prípadne dochutíme. Preložíme do nádoby, v ktorej budete zapekať a zalejeme smotanou, kto ma rád môže navrch postrúhať ešte syr. Vložíme do rúry na 180 stupňov až kým sa smotana nezapečie. Ja zvyknem ešte na pár minút nádobu zakryť a potom odkryjem na zapečenie vrchu.