Na tieto medovníčky zo špaldovej celozrnnej múky potrebujete
- 800g celozrnnej špaldovej múky (400g bielej hladkej, 400g celozrnnej hladkej)- robila som aj len z celozrnnej, len cesto musíte dlhšie miešať
- 170g rastlinného tuku (Alsan)
- 67ml oleje (kokosový, repkový alebo slnečnicový)
- 400ml obilného sladu (jačmenného) môžete použiť aj med či sirup z ágave, ale pozor, tých menej sú sladšie.
- prášok do pečiva bez fosfátov
- 2 kávové lyžičky perníkového korenia
- 1,5 polievkové lyžice kakaa alebo karobu
- 3,5 lyžíc kukuričného škrobu
- trochu citrónovej a pomarančovej kôry
- ľubovoľné: džem na spojenie
V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao/karob, kukuričný škrob, citrónovú a pomarančovú kôru. V druhej miske zmiešajte mokré ingrediencie a to rastlinný tuk, olej, slad. Vylejte zmes k suchým ingredienciám a vypracujte cesto. Ak sa cesto drobí pridajte trošku vody alebo tuku. Ak je lepkavé pridajte múku. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu v chladničke oddýchnuť. Potom pracujete ako pri klasickom ceste vyvaľkajte, vykrojte a pečte na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút v 175°C vyhriatej rúre. Ak tmavnú na okraji vyberajte. Nakonci som medovníčky po upečení potrela vyšľahaným vajíčkom.