Zdravé medovníčky nie len pre najmenších

Na tieto medovníčky zo špaldovej celozrnnej múky potrebujete

  • 800g celozrnnej špaldovej múky (400g bielej hladkej, 400g celozrnnej hladkej)- robila som aj len z celozrnnej, len cesto musíte dlhšie miešať
  • 170g rastlinného tuku (Alsan)
  • 67ml oleje (kokosový, repkový alebo slnečnicový)
  • 400ml obilného sladu (jačmenného) môžete použiť aj med či sirup z ágave, ale pozor, tých menej sú sladšie.
  • prášok do pečiva bez fosfátov
  • 2 kávové lyžičky perníkového korenia
  • 1,5 polievkové lyžice kakaa alebo karobu
  • 3,5 lyžíc kukuričného škrobu
  • trochu citrónovej a pomarančovej kôry
  • ľubovoľné: džem na spojenie

V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, kakao/karob, kukuričný škrob, citrónovú a pomarančovú kôru. V druhej miske zmiešajte mokré ingrediencie a to rastlinný tuk, olej, slad. Vylejte zmes k suchým ingredienciám a vypracujte cesto. Ak sa cesto drobí pridajte trošku vody alebo tuku. Ak je lepkavé pridajte múku. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu v chladničke oddýchnuť. Potom pracujete ako pri klasickom ceste vyvaľkajte, vykrojte a pečte na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút v 175°C vyhriatej rúre. Ak tmavnú na okraji vyberajte. Nakonci som medovníčky po upečení potrela vyšľahaným vajíčkom.
DSC_0482

DSC_0484

DSC_0486

DSC_0488

DSC_0509

DSC_0510

DSC_0511

DSC_0512

DSC_0513