Zdravý rebarborový koláč s tvarohom

Rebarbora mi pripomína detstvo, keď som mohla vidieť na vlastné oči ako rebarbora rastie. A že jej ráááástlo, bola ako burina. Odporúčam tento zdravší recept na rebarborový koláč, je úžasný. Ako dieťa som jedávala kysnutý rebarborový koláč s posýpkou. Ten skúsim zas nabudúce.

Pozor listy rebarbory sú jedovaté, v obchodoch však sú už otrhané a predávajú sa len stonky. Stonky sa musia ošupiť. Rebarbora má v sebe zastúpených množstvo vitamínov a minerálov.

FOTO – z knižky pre deti Moji zeleninkoví kamaráti, viac o knižke TU >>. 

Na rebarborový koláč potrebujeme

  • 1,5 šálky polohrubá múka
  • 1,5 šálky jemné ovsené vločky
  • 120g maslo
  • 3/4 šálky kokosového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

 

  • 250g tvaroh
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 žĺtko
  • 2 PL cukru alebo tekutého sladidla

 

  • 500 g očistenej rebarbory
  • ½ šálky cukru
  • lyžička škorica

Postup ako na to:

V miske si zmiešame múku, vločky, cukor, prášok do pečiva a rozpustené maslo. Premiešajte prstami až vznikne posýpka.

2/3 tejto posýpky nasypeme do vymastenej tortovej formy.

Tvarohová plnka: Zmiešame tvaroh, cukor, žĺtok
Tvarohovú plnku jemne rozmiestnime na posýpku.

Rebarborová plnka: Ošupenú rebarboru zmiešame s cukrom a škoricou.
Rebarborovú plnku navrstvíme na tvaroh.

Nakoniec zasypeme zvyšnou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov 45 minút. Pred servírovaním nechajte vychladnúť.